Ανδρέας Δούμας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ

Πολιτισμός και δράσεις

Μια κοινωνία για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, εκτός από τα υλικά αγαθά χρειάζεται και τα πνευματικά. Βασικός πυλώνας μιας κοινωνίας που θέλει να είναι σε συνεχή εξέλιξη, είναι ο πολιτιστικός τομέας της. O πολιτισμός είναι πρωταρχικό μέλημα, γιατί δηλώνει σεβασμός στο παρελθόν, έκφραση του παρόντος και βλέμμα προς το μέλλον.

Μια πόλη που ενδιαφέρεται πραγματικά για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της, πρέπει να θεωρεί ως βασική αρχή την ανάπτυξή της στον τομέα του πολιτισμού και να μην αποκλείει καμία κοινωνική ομάδα σε όλες τις γειτονιές του Φαλήρου με σκοπό να ζωντανέψουν όλες οι γειτονιές του Φαλήρου και όχι μόνο το Παραλιακό μέτωπο. Στόχος είναι να μετατραπεί το Παλαιό Φάληρο σε πολιτιστικό πόλο έλξης, για όλες τις ηλικίες και όλα τα είδη τέχνης και πολιτισμού.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί με μια σειρά δράσεων που θα συμπεριλαμβάνουν:

-Θέσπιση Οργανισμού Πολιτισμού Παλαιού Φαλήρου που θα είναι αρμόδιο, θα συντονίζει, θα υλοποιεί ότι θα έχει σχέση με τον πολιτισμό, τον Αθλητισμό.

-Ίδρυση πολιτιστικών τμημάτων για την παραγωγή πολιτιστικών δράσεων που θα αποτελέσουν ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης, που θα συμβάλει στην ποιοτική, πολιτιστική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων.

-Γιορτές σε κάθε γωνιά του Παλαιού Φαλήρου ώστε να ζωντανέψουν όλες οι γειτονιές του.

-Σειρά πολιτιστικών δράσεων, όπως καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που δεν θα ακολουθούν μόνο τις εμπορικές τάσεις της εποχής.

-Υποστήριξη και θα ενεργοποίηση των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, ώστε να δραστηριοποιηθούν με τη σειρά τους με καλλιτεχνικά δρώμενα, τα οποία θα υποστηρίζονται άμεσα από το δήμο.

-Μελωδικές βραδιές για μικρούς και μεγάλους.

-Γιορτές υιοθεσίας αδέσποτων ζώων και bazaar.

-Εκθέσεις σπάνιων δίτροχων και αυτοκινήτων.

-Θεματικές εκδηλώσεις ανάλογα την ημέρα π.χ παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, παγκόσμια ημέρα Ζώων, Παγκόσμια ημέρα Υγείας, διαβήτη, Καρκίνου, με ημερίδες, ομιλίες, happening, bazaar, κτλ.

Θεματικοί μήνες γιορτής και Πολιτισμού

Ο Μάιος μήνας παραδοσιακών χορών, τραγουδιών από όλη την Ελλάδα, τον Πόντο και την Μικρά Ασία.

Ο Ιούνιος μήνας έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού.

Ο Ιούλιος μήνας με βραδιές κλασσικής μουσικής, όπερας, ποίησης και λυρισμού. Κλασική μουσική, γιατί είναι απαραίτητο συστατικό για τη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας. Εξ’ άλλου είναι γνωστές οι ευεργετικές της ιδιότητες στην ανθρώπινη ψυχική υγεία και συμπεριφορά. Όλες οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μουσικών συνόλων, θα επιλέγονται με γνώμονα την ποιοτική διασκέδαση, τόσο για το λαϊκό πρόγραμμα, για το λυρικό, το έντεχνο και το παραδοσιακό.

Ο Αύγουστος ένα υπαίθριος κινηματογράφος για όλους για τους εναπομείναντες κατοίκους που δεν απέδρασαν σε διακοπές. Βραδιές κινηματογράφου στο Μπάτη.

-Αναβάθμιση των Φαληρικών τον Σεπτέμβριο σε μεγάλο Ετήσιο Φεστιβάλ Κουλτούρας και Πολιτισμού σύμπνοιας και χαράς για όλη την Αθήνα.

-Θεατρικές παραστάσεις ενηλίκων που θα συμπεριλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα & θα επιλέγονται με γνώμονα την ποιότητα και το σεβασμό στο θεατή.

-Θεματικά Φεστιβάλ εποχιακά όπως τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες και το Πάσχα όχι μόνο στο Πάρκο Φλοίσβου αλλά και στην Αμφιθέα, στην Αγία Βαρβάρα και αλλού. Δράσεις όχι μόνο στο Πάρκο φλοίσβου, στο Τροκαντερό και στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας αλλά και σε όλες τις γειτονιές του Φαλήρου.

-Διοργάνωση διαγωνισμού ψαρέματος, επίδειξη τεχνικής ψαρέματος κτλ.

-Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά πολιτιστικά προγράμματα, ανταλλαγής πολιτιστικών δρώμενων με άλλες χώρες, ώστε να έρθουν οι πολίτες μας σε επαφή με πολιτισμούς άλλων χωρών. Να γνωρίσουν την κουλτούρα τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, αλλά κι εκείνοι να γνωρίσουν τον τόπο μας, με τα δικά του ήθη, έθιμα και πολιτισμό.

-Δημοτική θεατρική σκηνή και θεατρικό εργαστήρι, που θα λειτουργεί για όλες τις ηλικίες. Θα διδάσκονται την τέχνη του θεάτρου από επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ιστορικούς τέχνης, δασκάλους ορθοφωνίας.

-Εκθεσιακούς χώρους τεχνών. Για το καλοκαίρι, εκθεσιακά πάρκα, για υπαίθριες εκδηλώσεις, ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλων ειδών τέχνης. 

-Δημοτική Σχολή Χορού. Τμήματα χορού, για όλα τα είδη Ελληνικής (Μοντέρνας, λαϊκής, παραδοσιακής) και ξένης μουσικής.

-Τμήματα δημιουργικής γραφής. Τμήματα πεζού και έμμετρου λόγου, για όσους έχουν την έφεση, αλλά δεν έχουν τη γνώση να γράψουν το δικό τους βιβλίο ή την ποίηση που κρύβουν στην ψυχή τους.

-Δημιουργία εργαστηρίων τέχνης. Εργαστήρια για διάφορα είδη τέχνης, όπως κεραμικής, κηροπλαστικής, χαρακτικής κ.ά.

-Ίδρυση λαογραφικού και πολιτισμικού μουσείου της Πόλης και του Μικρασιατικού Πολιτισμού, με φωτογραφίες της εποχής, πριν από τους διωγμούς που υπέστησαν οι Έλληνες της Πόλης και της Μικρασίας, καθώς επίσης θα εκτίθενται και ιστορικά κειμήλια, φορεσιές και ντοκουμέντα.

-Ίδρυση Μουσείο χαμένων επαγγελμάτων με επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα και ήταν δημοφιλή πριν από μερικές δεκαετίες, όπως σαμαράς, σαλεπιτζής, παγοπώλης, καρεκλάς, ακονιστής, γανωματής, λατερνατζής, λούστρος, τσαγκάρης, καστανάς κ. α.

Πολιτιστικές παρεμβάσεις στη πόλη

Ρέμα Πικροδάφνης: Αναβάθμιση και αξιοποίηση του ρέματος ως μια γειτονιά με εκθέσεις που θα έχουν θέμα το περιβάλλον διανθισμένο με τέχνες του δρόμου, καλλιτέχνες και Bazaar.

Αγίου Αλεξάνδρου: καλλιτέχνες του δρόμου, όπως μουσικούς, μπάντες κ.α.

Μπάτης-Έδεμ: Στην ενιαία παραλιακή γραμμή, θα φιλοξενείται εποχιακό bazaar βιβλίου, εικαστική έκθεση με πίνακες ζωγραφικής και άλλες εκφράσεις τεχνών δρόμου. Και στο χώρο του Μπάτη υπαίθριος Κινηματογράφος και τα μηνιαία θεματικά Φεστιβάλ.

Αγία Βαρβάρα: Στο θεατράκι της πλατείας Φιλικής Εταιρείας θεατρικές παραστάσεις νέων και άλλα δρώμενα, όπως συναυλίες με νεανικές μπάντες, κινηματογραφικές ταινίες.

Πλατεία Ντάβαρη: Δεδομένου της πολυποικιλότητας των πολλών παραδοσιακών συλλόγων της περιοχής, χώρος ανάδειξης, προβολής και έκθεσης παραδοσιακών χορών και δράσεων.

Πολιτιστικά δρώμενα για τα παιδιά των κατοίκων του Παλαιού Φαλήρου

Παιδικές θεατρικές εκδηλώσεις, που θα μεταφέρουν σημαντικά και σύγχρονα μηνύματα στα παιδιά μας. Διαδραστικές εκδηλώσεις, στις οποίες τα παιδιά θα συμμετέχουν και δεν θα είναι απλοί θεατές αλλά θα συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις, όπως παιδικές θεματικές εκθέσεις με έργα μαθητών, νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Ώστε μέσα από αυτές τις θεματικές δράσεις, να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά, για το περιβάλλον, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη διατήρηση της Ελληνικής παράδοσης.

Το Παλαιό Φάληρο να μετατραπεί σε μαθητικό προορισμό με θεματικούς χώρους, ψηφιακή τεχνολογία ρομποτική, μουσεία, αθλητικά τουρνουά, μαθητικές δράσεις, που να συμμετέχουν παιδιά και από άλλους δήμους.

Δημιουργία Παιδικών τμημάτων Θεατρικού Παιχνιδιού, Χορού και Musical.

Δημοτική Σχολή Χορού. Τμήματα χορού, για όλα τα είδη Ελληνικής (Μοντέρνας, λαϊκής, παραδοσιακής) και ξένης μουσικής.

Δημοτικό Ωδείο. Για να μη χάνεται κανένα ταλέντο από το δήμο μας. Όλα τα παιδιά, να έχουν τη δυνατότητα να ξετυλίξουν το ταλέντο που μπορεί να έχουν και να μη τους έχει δοθεί η δυνατότητα να το ανακαλύψουν.

Δημιουργία Τμημάτων Χειροποίητου Κοσμήματος και Παιδικών Εικαστικών, γλυπτικής, πηλού, κεραμικής, κηροπλαστικής, χαρακτικής κ.ά. 

Μαθήματα κινηματογράφου για εφήβους. Πώς μια ιδέα γίνεται ιστορία στην οθόνη; Ποιες είναι οι βασικές αρχές σεναρίου; Πώς στήνουμε μια σκηνή, πώς ερμηνεύουμε έναν ρόλο και πώς, τελικά, γίνεται ένα πραγματικό γύρισμα; Ένας συναρπαστικός κύκλος μαθημάτων για εφήβους που προσφέρει μια πρώτη επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου, που θα αποτελείται από βιωματικά εργαστήρια Με τη χρήση ψηφιακών μέσων (εικόνας και ήχου), οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με μικρόφωνα και βιντεοκάμερες, θα εξοικειωθούν με το μοντάζ, θα εκφραστούν δημιουργικά και θα γνωρίσουν την πιο σινεφίλ πλευρά του εαυτού τους!

Αγώνες κολύμβησης μικρών αθλητών.

Αγώνες μπάσκετ, volley, κτλ και από άλλους δήμους.

Περιηγήσεις - περιπάτους σε ιστορικές διαδρομές, οικίες γνωστών προσωπικοτήτων που έζησαν στο Φάληρο για να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία του Φαλήρου.

Δημιουργία προγράμματος "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 2024" για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών που θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν το πιο όμορφο, ψυχαγωγικό και δημιουργικό "Καλοκαίρι στην πόλη" κάτι σαν (camp), με πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης διάρκειας για έξι εβδομάδες (μέχρι τέλος Ιουλίου), με πολλές και διαφορετικές καλλιτεχνικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες καθημερινά, παιχνίδι, εκδρομές-έκπληξη και πολλά ακόμα, για ένα όμορφο, ψυχαγωγικό και δημιουργικό "Καλοκαίρι στην πόλη"!

Για να εκπαιδευτούν και να τους γίνει βίωμα από την παιδική τους ηλικία η προσφορά βοήθειας σε συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, τοποθέτηση μεταλλικών "καρδιών, χαμόγελο, ή άλλων σχημάτων κτλ" για συγκέντρωση πλαστικών καπακιών σε σχολεία της πόλης μας.

Αξιοποίηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της δημοτικής βιβλιοθήκης σε “Digital Library” σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ένταξη δράσεων που θα γίνονται, με σκοπό να καταστεί ενεργό σημείο πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους. Να δοθούν κίνητρα, κυρίως στους νέους, ώστε να την επισκέπτονται συχνότερα. Να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη δανειστική βιβλιοθήκη, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους νέους στο να την επισκέπτονται.

Επισκέψεις επωνύμων, που θα διαβάζουν για μικρούς και μεγάλους, μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης. Όπως για παράδειγμα η ανάγνωση αποσπασμάτων ενός βιβλίου, από δημοφιλή καλλιτέχνη, με τη συνοδεία μουσικής δωματίου. Να μεταμορφωθεί η βιβλιοθήκη, από χώρος ταξινόμησης παλαιών και νέων βιβλίων, σε ενεργό κύτταρο πολιτισμού, που θα έλκει τον κόσμο κάθε ηλικίας να την επισκεφθεί.

Ίδρυση ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου. Το Παλαιό Φάληρο να αποκτήσει το δικό του ανοιχτό λαϊκό Πανεπιστήμιο, όπου θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους εκπαιδευτικούς κύκλους, όλοι οι κάτοικοι που το επιθυμούν, κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης. 

Χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Σκοπός η δυνατότητα μόρφωσης σε ανώτατο επίπεδο, ακόμη και εκείνων που δεν είχαν την ευκαιρία στα μαθητικά τους χρόνια, να πετύχουν σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ώστε η μόρφωση να μην είναι προνόμιο λίγων, αλλά δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως.

keyboard_arrow_up