
"Σήμερα, τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας έχουν ιδιαίτερη ανάπτυξη και επίδραση στην συμπεριφορά του κοινού. Είναι επομένως απαραίτητο να κατανοήσουμε αυτή τη συμπεριφορά και να αξιοποιήσουμε αυτά τα κανάλια ως εργαλείο επικοινωνίας με τους κατοίκους της πόλης μας"...
- 10 Απρ 2019
- Nίκος Ξύδης
- Θέσεις - Προτάσεις
- Ψηφιακό χάσμα- Ψηφιακός δήμος
Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Ξύδης, γράφει για τη μεγάλη επίδραση των ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας στην συμπεριφορά του κοινού και την αναγκαιότητα που υπάρχει αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων. Ακολουθεί το κείμενό του:
Σήμερα, τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας έχουν ιδιαίτερη ανάπτυξη και επίδραση στην συμπεριφορά του κοινού. Είναι επομένως απαραίτητο να κατανοήσουμε αυτή τη συμπεριφορά και να αξιοποιήσουμε αυτά τα κανάλια ως εργαλείο επικοινωνίας με τους κατοίκους της πόλης μας.
Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αλληλεπιδράσεις με τους πολίτες στη σωστή τοποθεσία και ώρα και να βελτιώσουμε την εμπειρία τους, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό για τη δημοτική αρχή σημαίνει ότι μπορεί να έρθει σε επαφή με το πολίτη, σε στιγμές εξαιρετικά δεκτικές. Η λύση της επιχειρηματικής ευφυΐας (Business Intelligence) αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένα μοναδικό τρόπο προσέγγισης του κοινού ιδιαίτερα στη περίπτωση κοινωνικών ομάδων όπως π.χ. οι πολίτες σ ένα δήμο.
Η προσέγγιση/πρόταση σ’ ένα έργο Smart City
Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν ένα νέο κανάλι επικοινωνίας, όπου θα λαμβάνουν εξατομικευμένες πληροφορίες από τον Δήμο, ή/και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το μοντέλο συμπεριφοράς τους σε πραγματικό χρόνο και στο σημείο του ενδιαφέροντος τους. Η απλή επικοινωνία μέσω ιστοσελίδων παραμένει ένας παθητικός τρόπος ενημέρωσης. Στη περίπτωση δε κρίσιμων καταστάσεων όπως π.χ. φυσικές καταστροφές απαιτείται η δυναμική επικοινωνία με τους πολίτες για άμεση επέμβαση και υποστήριξη.
Κυκλοφορία, ροή και συμπεριφορά των πολιτών
Ο Δήμος μπορεί να παρέχει αναλυτικές μετρήσεις/εκθέσεις, όπως μοναδικοί επισκέπτες, επαναλαμβανόμενοι, χρόνος αναμονής κλπ. Με αυτό τον τρόπο ο δήμος θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις/καταστήματα να κατανοήσουν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση (επισκεψιμότητα) μιας περιοχής και να βελτιώσουν τις όποιες επενδυτικές (εμπορικές) αποφάσεις.
Εμπορική υποστήριξη
Ο Δήμος μπορεί να παρέχει αναλυτική ροή επισκεπτών. Μπορεί να επικοινωνήσει με ενημερωτικά μηνύματα, προωθητικές ενέργειες και εμπορικές πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί το τοπικό εμπόριο.
Υπηρεσίες μαζικών μεταφορών
Μπορεί να υπάρχει διαδραστική ενημέρωση των πολιτών αποτελεσματικά και εύκολα για βελτιώσεις, ή αλλαγές στο πρόγραμμα της Δημοτικής συγκοινωνίας.
Υποστήριξη εκδηλώσεων πόλης
Οι πολίτες και επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για τα γεγονότα της πόλης και με διαδραστικό τρόπο να συμβάλουν με την συμπεριφορά τους στην υποστήριξη των διοργανωτών και φορέων εκδηλώσεων και έτσι ο δήμος να προγραμματίζει και να οργανώνει το απαραίτητο προσωπικό.
Τα οφέλη
Τα κυριότερα οφέλη από την τεχνολογική προσέγγιση υλοποίησης ενός smart city θα είναι:
• Άμεση δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολίτες και δυνατότητα προβολής μηνυμάτων μέσω διαφορετικών καναλιών επικοινωνίας ( SMS, e-mail, app,web, social media)
• Υποστήριξη της επικοινωνίας με τον δημότη ιδιαίτερα σε κεντρικά σημεία του δήμου όπου η συνάθροιση κοινού είναι μεγάλη π.χ. Αθλητικά κέντρα, πλατείες του Δήμου.
• Ενημέρωση την σωστή στιγμή, αξιοποιώντας την τεχνολογία τύπου geo-fence καλύπτοντας ολο τον δήμο.
• Δυνατότητα καταμέτρησης του αριθμού των πολιτών εφόσον βρίσκονται εντός των ζωνών υποστήριξης του δήμου, με αποτελεσμα την αυτόματη μέτρηση των διαφόρων κοινωνικών και πολιτικών εκδηλώσεων, αλλά και καλύτερη οικονομική αξιολόγηση του real estate του Δήμου, εξαιτίας των μετρήσιμων στοιχείων για τον αριθμό επισκεπτών σε πλατείες, πάρκα, μαρίνες, πεζόδρομους κλπ
• Μείωση του κόστους η μηδενισμός των δαπανών για εκτύπωση ή/και αφισοκόλληση για την ενημέρωση των δημοτών (πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλαγή δρομολογίων τοπικής συγκοινωνίας, λαϊκές αγορές, κλπ)
• Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας την τεχνολογία
• Προσέλκυση της νέας γενιάς και αξιοποίηση του δικού της ψηφιακού καναλιού επικοινωνίας
• Ο δήμος θα μάθει τι λένε οι πολίτες για διάφορα θέματα ( ηλεκτρονικές έρευνες ).
Επίσης
• Εύκολη ενημέρωση του επισκέπτη (τουρίστες), για τις δράσεις, τα αξιοθέατα, τα σημεία ενδιαφέροντος και τις ώρες λειτουργίας τους!
• Υποστίρηξη του εμπορικού συλλόγου με αποστολή προωθητικών ενεργειών
• Ανάπτυξη ενός νέου ψηφιακού καναλιού επικοινωνίας με δυνατότητες εσόδων
• Αναπτυξη μιας βάσης ψηφιακών επισκεπτών σε όλο των κόσμο, αυξάνοντας καθημερινά τις εγγραφές τους (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες) διατηρώντας τις αναμνήσεις τους, αυξάνοντας το loyalty.
• Δημιουργία εύκολων & οικονομικότερων στατιστικών ερευνών για τη βελτιστοποίηση της καθημερινότητας του πολίτη.