Εκλογικό Κέντρο: Αγίου Αλεξάνδρου 13

210 98 48 335

Όλοι μαζί για το Παλαιό Φάληρο
Ανδρέας Δούμας

Ανδρέας
Δούμας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέσεις - Προτάσεις
Read

"Αν θέλουμε να πάμε ακόμα παραπέρα, θα μπορούσε ο δήμος μας να προχωρήσει σε περαιτέρω αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών και να βγει διπλά κερδισμένος, αφού και θα μειώνονται τα τέλη ταφής των απορριμμάτων, αλλά θα υπάρχει και επιπλέον έσοδο από την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων"...

Η διαχείριση των απορριμμάτων και πως το Παλαιό Φάληρο θα μετατραπεί σε smart city
  • 09 Απρ 2019
  • Γραφείο Τύπου
  • Ακης Μαρούτας
  • Θέσεις - Προτάσεις
  • Περιβάλλον
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Παράταξη "Όλοι μαζί για το Παλαιό Φάληρο"¨, Ακης Μαρούτας, καταθέτει την πρότασή του  για την διαχείριση των απορριμάτων του δήμου, για την ενημέρωση που πρέπει να γίνει στον κόσμο ώστε να αυξηθεί το ποσοστό που ανακυκλώνει και τους τρόπους που η πόλη θα χτίσει θεμέλια ώστε να μετατραπεί σε smart city, με ποικίλα οφέλη για το Παλαιό Φάληρο και τους δημότες του. Ακολουθεί το κείμενό του:  

Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει στις πιο χαμηλές θέσεις της Ευρώπης στα ποσοστά ανακύκλωσης και το αποτελέσμα είναι απογοτευτικό. Οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν στο φαινόμενο αυτό είναι:

-Η έλλειψη σωστής ενημέρωσης
-Η έλλειψη κινητρών
-Η μη εμπιστοσύνη στο σύστημα και στις υποδομές

Αν καταφέρουμε ως δήμος και απαντήσουμε/καλύψουμε τις παραπάνω ανάγκες, τότε τα τοπικά ποσοστά ανακύκλωσης θα εκτοξευθούν. Ο Δήμος Π. Φαλήρου, όπως και πολλοί δήμοι πανελλαδικά δυστυχώς, δεν ξεπερνούν το 6% στην ανακύκλωση.

Αρχικά θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι κάτοικοι του Δήμου για το ποια υλικά είναι κατάλληλα προς ανακύκλωση και ποια όχι. Σημαντικός φορέας αλλαγής είναι η νεολαία, επομένως θα πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις σχετικά με την ανακύκλωση σε σχολεία κτλ. Target Group φυσικά θα είναι οι νέοι, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι ενήλικες. Επομένως εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία του Φαλήρου είναι επίσης σημαντικές.

Εξυπνο σύστημα διαχείρισης

Παράλληλα μπορούμε να αναπτύξουμε κάποιο έξυπνο σύστημα διαχείρισης πχ με πράσινα σημεία, όπου οι πολίτες θα ανακυκλώσουν στα σημεία αυτά. Η ευκολία και η καθημερινότητα αποτελεί εμπόδιο στη συμμετοχή των πολιτών σε τέτοιες ιδέες, καθώς όλοι οι πολίτες προτιμούν να πετάξουν τα απορρίμματα τους στον πλησιέστερο κάδο.

Στο σημείο αυτό έρχεται το bullet 2, όπου αναφέρονται τα κατάλληλα κίνητρα. Για να πετύχουμε μία τόσο μεγάλη αλλαγή συμπεριφοράς πρέπει ο Δήμος σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και ιδιωτικές επιχειρήσεις να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργατών, ικανό να παρακινήσει έναν πολίτη να πάρει τα ανακυκλώσιμα του και να τα πάει αλλού. Τα οικονομικά οφέλη αποτέλουν πάντα το σπουαδιότερο κίνητρο στη ζωή μας, επομένως η εξοικονόμηση χρημάτων ενός νοικοκυριού με οποιοδήποτε τρόπο θα αποτελέσει το τέλειο κίνητρο για συμμετοχή.

Αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών

Αν θέλουμε να πάμε ακόμα παραπέρα, θα μπορούσε ο δήμος μας να προχωρήσει σε περαιτέρω αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών και να βγει διπλά κερδισμένος, αφού και θα μειώνονται τα τέλη ταφής των απορριμμάτων, αλλά θα υπάρχει και επιπλέον έσοδο από την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων.

Η εύρεση της κατάλληλης λύσης θα βρεθεί σίγουρα, αφού υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες ταυτοποίησης (QR, RFID κτλ) που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα και παράλληλα γνωρίζουν ποιον να επιβραβεύσουν.

Smart city

Με το τρόπο αυτό ο δήμος μας θα χτίσει τα θεμέλια για να γίνει μία smart city και τα οφέλη για όλους θα είναι και οικονομικά και περιβαλλοντικά. Χτίζοντας μία win-win και end-to-end λύση, τότε θα αυξήσουμε κατακόρυφα τα ποσοστά ανακύκλωσης στο Π. Φάληρο και αυτόματα η πόλη θα παραμένει καθαρή σε κάθε γειτονιά".