Εκλογικό Κέντρο: Αγίου Αλεξάνδρου 13

210 98 48 335

Όλοι μαζί για το Παλαιό Φάληρο
Ανδρέας Δούμας

Ανδρέας
Δούμας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέσεις - Προτάσεις
Read

"Το Κέντρο Ενιαίας Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας θα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του δήμου. Μέσα από τις δράσεις του θα επιδιώκει την κοινωνική ένταξη ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και θα εξασφαλίζει όσο το δυνατό άμεση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στα αγαθά και τις υπηρεσίες του δήμου".

Ανάλυση σε εφτά ενότητες των δράσεων που επεξεργάζεται η Παράταξη στον τομέα της υγείας
  • 06 Μάι 2019
  • Γραφείο Τύπου
  • Νάνσυ Ασημάκη
  • Θέσεις - Προτάσεις
  • Υγεία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος, Νάνσυ Ασημάκη, καταγράφει τις δράσεις που προγραμματίζει η Παράταξη πάνω στον τομέα της υγείας.

Το πλάνο χωρίζεται σε εφτά τομείς, όπου περιγράφονται αναλυτικά οι επιδιώξεις κι η στρατηγική στόχευση που υπάρχει στην ομάδα "'Ολοι Μαζί για το Παλαιό Φάληρο" για Κέντρα  Πρόληψης, δημοτικά ιατρεία, τμήματα διατροφικής αγωγής, για πόρους και εθελοντισμό: Ακολουθεί το κείμενό της:          

Ενιαίο Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας

Το Κέντρο Ενιαίας Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας θα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του δήμου.

Μέσα από τις δράσεις του θα επιδιώκει την κοινωνική ένταξη ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και θα εξασφαλίζει όσο το δυνατό άμεση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στα αγαθά και τις υπηρεσίες του δήμου.

Το Ενιαίο Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας θα αποτελείται τις παρακάτω δομές:

1. Δημοτικά & Διαδημοτικά Ιατρεία για τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού δημοτικού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Με την ενεργό συμμετοχή, αρωγή και τη συνεισφορά σε αυτό το πλάνο του Δήμου αλλά και των μεγάλων θεραπευτηρίων, κλινικών και διαγνωστικών κέντρων που εδρεύουν στην πόλη μας.

Το Π. Φάληρο θα μπορούσε γίνει μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων του Παγκόσμιου Ορανισμού Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και να ενταχθεί στό πρόγραμμα Προώθησης της Κοινωνικής Ένταξης &

Τα δημοτικά ιατρεία θα ενισχυθούν με:

· Περισσότερες ειδικότητες γιατρών - παθολογικό, παιδιατρικό, καρδιολογικό, πνευμονολογικό, ενδοκρινολογικό, ορθοπεδικό, οδοντριατρικό, οφθαλμολογικό, ΩΡΛ, νευρολογικό, ψυχιατρικό, ρευματολογικό, δερματολογικό, διαιτολόγος, φυσικοθεραπευτής.

· Νοσηλευτική φροντίδα

· Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου

· Εκπαιδευτικά/ενημερωτικά προγράμματα χρονίων παθήσεων, όπως διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοπωρωση - συνεργασία με Ψυχολόγο Υγείας (εθελοντή) - για την ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών για την αυτοφροντίδα και διαχείρηση της νόσου με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των ασθενών και τη μείωση των υποτροποιάσεων. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων από τη μειωμένη προσέλευση στο γιατρό ή στο νοσοκομείο.

2. Τμήμα Διατροφικής Αγωγής και Άσκησης (ηδη υπάρχων).

3. Κέντρο Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υγείας

Στόχος του Κέντρου Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής υγείας είναι να ενισχύσει τις υπαρχουσες δομές του δήμου με την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της ψυχικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων. Θα διοργανώνει κοινωνικές έρευνες , διεξαγωγή συμπερασμάτων αι υποβολή προτάσεων για σχέδια δράσης στη Διοίκηση του Δήμου για την καλύτερη εκπροσώπηση των κατοίκων. Θα ενισχύει συνεργασίες και παραπομπές των κατοίκων σε άλλες υπηρεσίες μέσα και έξω από το δήμο για την αποτελεσματικότερη φροντίδα τους.

Το Κέντρο Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υγείας θα περιλαμβάνει:

- Υπηρεσία Κοινωνικού Λειτουργού

-Παροχή ενημέρωσης, κατευθυνσης και παραπομπής στις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες για επιδόματα, συντάξεις, μονογονεϊκές οικογένειες,σωματική και ψυχική κακοποίηση,υιοθεσίες, προβλήματα εξαρτήσεων (σε συνεργασία με ΚΕΘΕΑ & ΟΚΑΝΑ)

-Επιτόπια αυτοψία για άμεση παρέμβαση και επίλυση προβλημάτων, όπως εγκατελειμένα άτομα, παιδική αμέλεια/κακοποίηση,ψυχωσικά προβλήματα, μη τηρούμενοι κανόνες υγιεινής.

-Επαφή και διαμεσολάβηση σε προγράμματα προνοιακού και συμβουλευτικού χαρακτήρα.

-Επαφή και συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις σχολικές επιτροπές με παραβατική συμπεριφορά μαθητών.

-Συνεργασία με την Εισαγγελία για έρευνα συνθηκών διαβίωσης, όταν κρίνεται αναγκαίο.

- Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υποστήριξη

-Αξιολόγηση ψυχικών, συναισθηματικών και μαθησιακών δυσκολιών, ενημέρωση και παραπομπή σε αρμόδιες υπηρεσίες, όπου κρίνεται αναγκαίο (συνεργασία με ψυχίατρο κ το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου Ασκληπιείο Βουλας, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, ψυχιατρικά και παιδοψυχιατρικά νοσοκομεία).

-Συμβουλευτική υποστήριξη (45λεπτη) ατομική, (ωριαία) οικογενειακή συμβουλευτική παίδων κ εφήβων και ζεύγους, σχολές γονέων και ομάδες αυτογνωσίας, βιωματικά σεμινάρια.

-Προγράμματα ενημέρωσης και επιμμορφωσης σε συνεγασία με παιδικούς σταθμούς, σχολεία Α ́& Β ́εκπαίδευσης και την Ένωση Συλλόγων Γονέων, ομιλίες και ημερίδες πάνω σε θέματα που αφόρουν τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με στόχο την εξωμάλυνση δυσκολιών και προώθηση της ψυχικής ευημερίας των κατοίκων.

4 Λογοθεαπεία - Εργοθεραπεία - Ειδική Παιδαγωγός

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων όσον αφορά τη μείωση των κονδυλίων από τα ταμεία για παροχές υποστηρικτικών θεραπειών που έχουν άμεση σχέση με την διαγνωση μαθησιακών δυσκολιών, ο δήμος δεσμεύεται να υλοποιήσει παροχές που στόχο θα έχουν την διασφάλιση της πρόσβασης και των ίσων ευκαιριών για τα παιδιά του δήμου, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

· Κέντρο Ημέρας για άτομα με ψυχικά νοσήματα, απεξαρτηθέντες και τους φροντιστές τους.

Μετά την έξοδο των ανθρώπων αυτών από τις νοσοκομειακές μονάδες, νιώθουν απομονωμένοι και αβοήθητοί. Οι ανάγκες αυτών των ευάλωτων ομάδων είναι αυξημένες και το κέντρο ημέρας επανδρωμένο με επαγγελματιες ψυχικής υγειας, εργοθεραπευτή θα μπορούσε να αποτέλεσει το συνδετικό κρίκο για την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία, προσφέροντας πληροφορίες, ομάδες συμβουλευτικής, εργοθεραπεία, εργαστηρια ζωγραφικής/μουσικής, τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμό, Tai Chi. Πάνω από όλα θα προσφέρει ένα σημείο κοινωνικοποίησης. Θα τους δωθεί η ευκαιρία να μάθουν δεξιότητες και να απόκτήσουν ενδιαφέροντα για την ομαλότερη προσαρμογή τους. Στόχος είναι να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία μέσω του εθελοντισμού, νοιώθοντας χρήσιμοι και ικανοί πολίτες.

5. Πόροι

Κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας, Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενταγμένα στον άξονα Προτεραιότητας ́Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολεμισης της Φτώχειας και των Διακρίσεων-Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής ́του Ε.Π. Άττική ́και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο.

6. Εθελοντισμός

Στοχος μας είναι το Π. Φάληρο να γίνει πρότυπο στην ενίσχυση του εθελοντισμού. Πιστεύουμε ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να προσφέρουμε, τις υπηρεσίες μας και λίγο από τον χρόνο μας, σε δομές και τομείς της πόλης μας ενισχύοντας το αίσθημα της ασφάλειας και την κάλυψη των αναγκών του δήμου μας. 

-Δίκτυο εθελοντών γιατρών - θα στελεχώνει κ θα υποστηρίζει τους γιατρούς τν δημοτικών ιατρείων έτσι ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι πολίτες.

-Δίκτυο εθελοντών ιατρών, ψυχολόγων, σύμβουλων ψυχικής υγείας, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, φυσικοθεραπευτών, νοσηλευτών, ειδικών παιδαγωγών που θα στελεχώνουν και θα υποστηρίζουν τους επαγγελματίες του Κέντρου Πρόληψης Ψυχοκοινωνική Υγείας.

-Δίκτυο εθελοντών φοιτητών διάφορων ειδικοτήτων στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης (μινιμουμ δέσμευση ενός έτους) υπό την εποπτεία εμπειρων επιστημόνων σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές σχολές.

-Εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το σταθμό αιμοδοσίας του νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας.

7. Στέγη Θηλέων ́Αγιος Αλέξανδρος

Για πολλά χρόνια η Στέγη Θηλέων προσφέρει φιλοξενία σε ανήλικα κορίτσια που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω ψυχικής ασθένειας γονέα, κακοποίηση, αμέλεια, κ.α. Οι τρόφιμες ζουν στο δήμο μας, συνεχίζουν τη φοίτησή τους στα τοπικά σχολεία Α & Β εκπαίδευσης, παρακολουθούνται από τους τοπικές υπηρεσίες υγείας και στηρίζονται από εθελοντές επαγγελματιες όσο αφορά τη μελέτη, μαθηματα ξένων γλωσσων, μουσικοκινητική αγωγή, κ.α. Η μονάδα υπολειτουργεί λόγω έλλειψης πόρων που αντανακλάται στην ελλειψη επαρκούς προσωπικού.

Η παράταξη ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δεσμευεται να στηρίξει τις προσπάθειες της Στέγης για την χρηματοδότηση μέσω της περιφέρειας και του Ευρωπαικού Κοινωνικού Ταμειου για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της σε προσωπικό για να μπορέσει νασυνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην ευάλωτη ομάδα των κοριτσιών.